Startsida / Vikingsunbloggen / PLATING - GARNITYR - INSPIRATION

PLATING - GARNITYR - INSPIRATION

 

PLATING – MAT ÄR MER ÄN BARA SMAK & DOFT

 

På fina bjudningar och i kokböcker är det så klart viktigt med en fint stylad tallrik där man både garnerar maten, men även bordet och bilden runt omkring.
Det kan vara allt från vackert porslin, glas, dukar, servetter, blommor, ljus osv.

 

När det kommer till själva tallriken eller uppläggningsfatet så finns det så klart också väldigt mycket att göra, med väldigt enkla medel.
Det gäller inte bara lördagsmiddagen, utan även vardagsmaten. Allt blir lite godare om det ser riktigt fint och aptitligt ut!

 

Här har vi samlat lite tips på hur man piffar upp tallriken med enkla hjälpmedel och ett urval av inspirerande produkter uppdelat i 8 delar nedan.

 

Ladda hem hela detta inlägg med länkar som .doc-fil här >>

---

 

DEL 1 - KERAMISK MANDOLIN FRÅN KYOCERA

 

Prisbelönt mandolin som blivit bäst i test i både Icakuriren, Allt om mat och Aftonbladet. Enkel att använda – ställ bara in önskad tjocklek från 0,5 mm till 3 mm.
Skivar lök och alla andra grönsaker och rotfrukter.

 

 

  • Skivare med sylvasst keramiskt blad
  • Inställbar i 4 lägen
  • 30 x 9 cm
  • Svart
  • Tål maskindisk
  • Rek.butikspris 395:-

 

 

Denna ställbara mandolin skivar dina råvaror i fyra olika tjocklekar och mandolinen är perfekt för att göra riktigt snygga uppläggningar av sallader och olika grönsaker.
Man kan även använda mandolinen för att snabbt och enkelt göra egna potatischips. Toppa med lite gräddfil, rödlök, gräslök och löjrom eller forellrom så har du en
otroligt delikat och vacker förrätt eller ett perfekt drinktilltugg.

 

Klicka på bilden nedan för att se film om hur man gör.

 

 

---

 

DEL 2 - BRÄNNARE FRÅN SATAKE

 

Ett annat sätt at tänka när det gäller WOW-upplevelsen man önksar vid servering är att antingen själv göra det sista, eller till och med låta gästerna göra det, vid bordet.
Då är de olika brännarna från Satake suveräna. Flame Master är den lite större modellen med två användningsområden.
Flame King är en lite mindre brännare perfekt till en snabb karamellisering av en brûlée eller halstring av en bit fisk till exempel.

 

 

FLAME MASTER

 

Flame Master är en proffsbrännare med grillnings/stekningsfunktion, i kockarnas värld kallas den även för en handsalamander.
Med munstycket på kan man halstra och steka råvarorna på ett imponerande och läckert vis. Man får en mjukare bränning än av de klassiska brännarna.
Önskar man effekten av en klassisk brännare så är det mycket enkelt att montera bort grillmunstycket.
En riktigt läcker produkt med stort användningsområde för alla matintresserade.

 

  • Rek.butikspris 1199:-

 

Croque Master Toast är ett bra exempel på hur man läckert kan tillreda och servera en vanlig ”varm macka” med finess och ett ytterst delikat resultat.
När man har munstycket monterat på sin Flame Master så blir hettan hög, men bränningen kontrollerad och mjukare.
Perfekt när man vill halstra eller rosta en råvara lite försiktigt och samtidigt låta värmen ta sig in lite djupare i råvaran.

 

Klicka på bilden nedan för att se en kort instruktionsfilm om just Croque Master Toast.

 

 

Om man tar bort munstycket på Flame Master får man istället en kraftfull brännare som har en mer direkt effekt och bränner/rostar ytan på en råvara snabbt.
Perfekt när man vill få en vacker sotad ton för både smak, doft & rent visuellt. Kom ihåg att detta gärna görs direkt vid bordet, upplevelsen i sig är läcker att se.

 

Klicka på bilden nedan för att se en snabbfilm om halstrad råbiff med sotad gemsallad.

 

 

FLAME KING

 

En brännare kan användas till så mycket mer än karamellisering av Crème Brûlée. Använd den både som en tillagningsmetod och till smaksättning.
Bränn hastigt av grönsaker, kött och fisk för att få fram en naturlig smak av grillat och brynt. 

 

  • Rek.butikspris 399:-

 

Precis som storebror Flame Master så är detta en brännare som är bra till det mesta. Här saknas dock munstycket Flame Master har.

 

Flame King är mycket enkel att hantera och ger riktigt bra resultat på nolltid. Halstra laxen, bryn av kycklingen eller köttet som ni tillagat i sous vides till exempel.
Eller varför inte imponera genom att tillaga hela Nyårshummern direkt vid bordet inför imponerade gäster?

 

Klicka på bilden nedan för en kort film.

 

 

Ett kul sätt att jobba med plating och garnityr är att piffa upp hämtmaten och se till att den serveras på ett annorlunda och fint vis.
Det ger ett lyft till hela anrättningen på nolltid. Nedan finns en film som visar upp just detta med en enkel sushi. Klicka på bilden.

 

 

---

 

DEL 3 - PINCETT CHROMA TYPE 301 - ETT MÅSTE FÖR DETALJERNA

 

Kökspincetten är en förlängning av dina fingrar. Perfekt när du ska garnera en tallrik. Hjälper dig att med stadig hand kunna toppa och
placera garnityr precis där du vill ha det. Picentten är även klockren när du ska vända runt något inne i ugnen, stekpannan eller grytan.

 

  • Kökspincett/tång
  • Längd: 31 cm
  • Levereras i presentask
  • Rek.butikspris 295:-

 

 

---

 

DEL 4 - SKALARE & STRIMLARE

 

En vanlig hederlig skalare är utmärkt till att göra vackert garnityr. Långa strimlor av morot, gurka eller varför inte apelsinzest kan piffa upp en tallrik
på ett snyggt sätt och även addera det där ”lilla extra” när det gäller smaken.

 

Klicka på bilden nedan för lite inspiration.

 

 

Artiklar som med några enkla drag kan hjälpa er att garnera på detta vis är;

 

Satake Grovstrimlare

  • Strimlar ca 4 mm breda strimlor
  • För höger- och vänsterhänta
  • Titanbelagt blad håller skärpan
  • Tål maskindisk
  • 10-års garanti
  • Rek.butikspris 149:-

 

Satake Finstrimlare

  • Strimlar ca 2 mm breda strimlor
  • För höger- och vänsterhänta
  • Titanbelagt blad håller skärpan
  • Tål maskindisk
  • 10-års garantI
  • Rek.butikspris 149:-

 

Satake Dubbelsidig skalare

  • För höger- och vänsterhänta
  • Kan skala både ”framåt & bakåt” vilket kan ge långa vackra remsor av råvaran
  • Titanbelagt blad håller skärpan
  • Tål maskindisk
  • 10-års garanti
  • Rek.butikspris 149:-

 

Kyocera Mandolin

  • Skivare med sylvasst keramiskt blad
  • Inställbar i 4 lägen
  • 30 x 9 cm
  • Svart
  • Tål maskindisk
  • Rek.butikspris 395:-

 

Kycoera Julienne

  • Strimlare med sylvasst keramiskt blad
  • Inställbar i 4 lägen
  • 30 x 9 cm
  • Röd
  • Tål maskindisk
  • Rek.butikspris 395:-

 

 

---

 

DEL 5 - CONTINENTA SKÄRBRÄDA MED BLECK

 

En kraftig och stabil skärbräda från Continenta med 3 uppsamlingsbleck i rostfritt stål. Skärbrädorna är tillverkade av 100% gummiträ och det bästa sättet
att underhålla dem är att rengöra med fuktig trasa och olja in dem då och då med matolja.

 

  • Med 3 uppsamlingsbleck
  • Gummiträ
  • Längd: 48cm
  • Bredd: 32cm
  • Höjd: 6cm
  • Rek.butikspris 1595:-

 

Finns även i varianterna;

 

Skärbräda gummiträ medium 1 bleck CO4026 - Rek.butikspris 995:-
Skärbräda gummiträ stor 1 bleck CO4027 - Rek.butikspris 1475:-
Skärbräda ek medium 1 bleck CO4110 – Rek.butikspris 1399:-
Skärbräda ek stor 1 bleck CO4111 – Rek.butikspris 1599:-
Skärbräda valnöt medium 1 bleck CO4210 – Rek.butikspris 1399:-
Skärbräda valnöt stor 1 bleck CO42111 – Rek.butikspris 1749:-

 

Att vara väl förberedd är A och O för en kock och det gäller inte bara i proffsköken. Hemma är det verkligen att rekommendera att man planerar
och förbereder så att när maten väl ska fram är man redo. ”Var sak på sin plats” så att säga.

 

Förbered garnityr, hacka persiljan, strimla salladslöken och ha rädisorna lövtunt skivade INNAN tallrikarna ska få sitt sista pynt och ställas fram.
Annars riskerar ni att maten kallnar på tallrikarna och det vill ni inte!

 

Continentas fantastiska skärbrädor gör det mycket enkelt för er. Hacka, skiva och lägg all garnish i bleck som antingen kan plastas och ställas i kylen,
ställas direkt in i ugnen för avbakning eller helt enkelt sitta kvar under skärbrädan – helt beroende på vad ni jobbar med.

 

Klicka på bilden nedan för att se hur smart och enkelt vi tillreder ugnsrostade rotsaker med skärbrädans geniala design.

 

 

---

 

DEL 6 - TREPIPEN FRÅN SATAKE - KANSKE DET MEST GENIALA AV ALLT ..?

 

Tre-Pipen är en dressingflaska med tre pipar i skruvlocket. Flaskan är gjord av hållbar plast och tål diskmaskin.

 

 

  • Kan maskindiskas
  • Enkel att fylla på
  • Rymmer 250 ml
  • Rek.butikspris 69:-

 

Sätt guldkant både på vardag och fest med TrePipen. De tre piparna ger en jämn och vacker fördelning av till exempel majonnäs och dressing.
Serveringen bli aptitretande med finess. Ett snabbare och mer imponerande sätt att piffa till en tallrik, sallad eller annan anrättning är nog svår att finna.

 

Klicka på bilden nedan för att få tips och inspiration om hur man mycket enkelt gör tallriken från amatörnivå till proffsnivå på några sekunder.

 

 

---

 

DEL 7 - SATAKE KURO CHOPPER - INTE BARA EN TUFF KNIV

 

Det långa handtaget av bränt trä med bolster och skaftände av 18/8-stål ger perfekt grepp, balans och stabilitet. 

 

  • Kuro Chopper
  • Bladlängd 18 cm
  • Vikt 586 gr
  • Handsmidd, levereras i vacker trälåda
  • Framtagna för kraft, balans och precision
  • Rek.butikspris 1495:-

 

Hela utformningen av denna chopper / cleaver skriker ju kraft och styrka och det är just vad den erbjuder. Men inte bara ...
Den är faktiskt riktigt stabil och praktisk i köksarbetet, även med de mindre detaljerna.

 

 

Tack vare det sega stålet 5CR15MOV (kallas även 1.4116-stål) så är denna kraftfulla kniv utmärkt att använda till grovarbete.
Eggen bryts inte av utan lägger sig mjukt och kan efter dagens arbetsinsats mycket enkelt ställas rätt igen med ett bryne eller enkelt slipas upp.

 

Inte bara en tuff kniv - den vackra kniven kan även användas vid matbordet som en detalj i serveringen. Antingen som redskap där gästerna själva får skära eller dela på råvaror,
stekar, pajer, tårtor eller dylikt. Den kan likväl användas som tårtspade för servering vilket ger ett klart mer imponerande intryck än de ”gamla vanliga” varianterna.

 

Varför inte utnyttja knivens storlek vid serveringen? Bilden nedan med wagyu, groddar, morot och ostronmajonnäs säger väl allt ..?

 

 

Klicka på bilden nedan för lite nyårsinspiration med en Kuro Chopper.

 

 

Är ni sugna på att se hur en kniv i Satake Kuro-serien tillverkas så klicka på bilden nedan, det är ett sant hantverk vilket ger kniven än mer värde i sinnet.

 

 

---

 

DEL 8 - MORTEL I GJUTJÄRN FRÅN SATAKE

 

Satakes gjutjärnsserie Nabe innehåller tre grytor i olika storlekar och även denna vackra gjutjärnsmortel med praktisk pip och greppvänlig stöt.

 

  • 15,5 cm i diameter
  • 100% tillverkad av gjutjärn
  • Rek.butikspris 385:-

 

 

BÄST I TEST! Satake Nabe mortel utsågs till Allt Om Mat:s favorit i deras stora morteltest 2019. En mortel är ju som bekant praktisk för att krossa kryddor,
blanda olika sorters kryddpasta och dylikt, men den går att utnyttja även i dukningen och ge gästerna en känsla av deltagande och återigen – den där wow-upplevelsen!

 

  • Skopa ner en mogen avokado i bitar, riv över lite vitlök, ringla på lite olivolja, en finhackad röd chili, press i en lime och strö över rikligt med flingsalt.
  • Ställ fram hela morteln som den är.
  • När det är dags att avnjuta maten låter ni en av gästerna snabbt och enkelt mortla samman ingredienserna till en alldeles superfärsk guacamole.

 

Detta är givetvis bara ett exempel på hur man kan använda morteln vid bordet. Låt tankarna och inspirationen vandra fritt!

 

Nedan finns en kort film på hur man kan använda mycket enkla medel för att få fram en riktigt läcker servering. Där använda vi morteln till en riktigt god dressing med ramslök, japansk soja, citron, chili och sesamolja.

 

Klicka på bilden för att se filmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Admin 2020-09-30 12:37

Standardvy | Byt till Mobil vy