Stäng
Startsida / Vikingsunbloggen / VÄLJ RÄTT KNIV!

VÄLJ RÄTT KNIV!

VÄLJ RÄTT KNIV – OAVSETT PRISKLASS

 

Om du ska köpa en kniv bör du ta reda på vilka knivar som ingår i den prisklass du tänkt dig. Det finns knivar för många tusen kronor styck och då gäller det att kunna sålla ut precis vad just du behöver. Dyrast är inte alltid bäst! Det finns riktigt bra knivar för runt 500 kronor. De har ett bra blad, inget krimskrams, och ett klassiskt enkelt trähandtag. De billigare knivarna har oftast mjuka stål som är lätta att slipa upp, men samtidigt inte håller skärpan lika länge som ett hårdare stål.

 

Se filmen här eller läs Knivaklademiens Paul Gustafssons tips nedan;

 

 

Vårt tips på en kockkniv runt 500 kronor är från Satake Houcho-serien. Houcho Santoku är en 17 cm klassisk japansk kockkniv med handtag av Magnolia, enkelt bolster i plast och blad i Hi Carbon steel. Pris: 495 kr Länk till knivserien HOUCHO >>

 

________________________________________________________

 

Vill man ha lite mer komfort, mer balans och dyrare material så får man lägga på ytterligare några hundralappar. Låt oss säga att vi kan tänka oss runt 1000 kronor. Då är vi uppe på en väldigt trevlig nivå och kvalitet. Här är handtagen oftast lite mer påkostade och med lite mer komfort i designen. Bladen är ofta lite hårdare vilket gör att skärpan håller längre.

 

Vårt tips på en kockkniv runt 1000 kronor är från MAC Chef-serien. MAC HB-85 är en 21cm Gyoto, klassisk västerländsk kockkniv med handtag av svartlackerad björk. Den har inget bolster men med ett blad av Molybdenum steel. Pris: 949 kr Länk till knivserien MAC CHEF >>

 

________________________________________________________

 

Säg att vi lägger på lite till och kliver upp på cirka 1500 – 2000 kronor, då har du vad proffsen kostar på sig och det är riktigt inspirerande och lyxigt att ha det även i sitt hemma kök. Givetvis får man lite mer design, bättre material och utformning av både handtag och blad. De dyra knivarna har hårda stål vilket innebär att de är lite svårare att slipa upp, men skärpan är klart mer bestående och klarar av kontinuerligt användande. En stor fördel är att hårdare blad kan slipas mycket tunna. Därmed blir de väldigt vassa.

 

Vårt tips på en kockkniv runt 1500 - 2000 kronor är från Satake Kuro-serien. En 18 cm Kuro Santoku, klassisk japansk kockkniv med handtag av bränt rosenträ, bolster i metall och blad av VG10-stål. Pris: 1695 kr Länk till knivserien KURO >>

 

________________________________________________________

 

Nästa nivå är mellan cirka 3000 – 5000 kronor och då bör du ha ett intresse värdigt knivarnas prestanda och dess smeder. Lyxig design är vanligare desto dyrare knivarna blir, vackra inslag av till exempel mammuttand, renhorn eller andra exklusiva material i handtagen. Damaskusstål i bladet är vanligt i denna prisklass, hårda kärnstål av till exempel SPG2, som är ett mycket hårt pulverstål.

 

Vårt tips på en kockkniv runt 3000 - 5000 kronor är från serien Zanmai Revolution. Revolution Gyuto 21 cm är en vacker klassisk västerländsk kockkniv med handtag av rött eller svart pakka-trä, diamantslipat bolster och blad av SPG2 pulverstål. Pris: 2999 kr Länk till kniversien REVOLUTION >>

 

________________________________________________________

 

När det gäller knivar för över 5000 kronor är egentligen bara en fråga om exklusivare material och design. Nu är vi uppe på en nivå där kniven inte blir bättre eller vassare, bara mer och mer visuellt- och komfortabelt förfinad. Där smeden är en konstnär och kniven är unik. Knivar med rejält samlarvärde. Viktigast av allt är hur du själv upplever kniven. Känn på den, håll den i handen, hitta balansen, känn träslaget i handtaget och tyngfördelningen som passar just dig. Oavsett priset! Den ska ligga bra i just din hand helt enkelt.

 

Lär dig slipa din kniv på våtstenar och sköt om dina knivar noga så håller de i generationer. Skötseln är lika viktig på alla knivar oavsett pris.

 

________________________________________________________

 

Som komplement rekommenderas alla kök att ha en keramisk kniv. Dessa knivar har många fördelar som tillexempel;

 

  • Går att slipa otroligt vassa.
  • Håller skärpan väldigt länge på grund av det hårda materialet.
  • Går att köra i diskmaskin.
  • Korrisionsfria.

 

En bra keramisk kniv är Kyocera Santoku FK-160WH, en 16 cm klassisk japansk kockkniv med ergonomiskt handtag av svart plast och vitt keramiskt blad. Pris: 949 kr 
Länk till KYOCERA KNIVAR >>

 

________________________________________________________

 

 

 

Admin 2020-02-18

Standardvy | Byt till Mobil vy