Startsida / Vikingsunbloggen / RECEPT - KIRITSUKE KARRÉ

RECEPT - KIRITSUKE KARRÉ

 

KIRITSUKE KARRÉ
Ca 5 – 6 portioner

 

1 kg svensk fläskkarré av högsta klass
1 stort spetskålshuvud
300 g rökt sidfläsk
3 röda svenska äpplen
1 tumstor bit färsk ingefära
2 st piri-piris
Flytande honung
Hallonvinäger (alt rödvinsvinäger)
Gula senapsfrön
Olivolja
Flingsalt
Smör

 

Putsa och rubba karrén med olivolja, salt och hela senapsfrön. Bryn ordentligt i en torr stekpanna, tillsätt därefter smör för fin färg och glacera med honung. Ös under tiden. Lägg i en ugnsfast form och häll över den smöriga karamelliserade skyn från stekpannan.

 

Skiva 2 äpplen och finriv ingefära, man behöver inte skala den. Vänd ihop och lägg det hela ovanpå karrén. Skär det tredje äpplet och lägg bitarna runt köttet i formen. Även kärnhusen går med, det finns mycket smak i dem.

 

Strö över flingsalt och baka av i ugnen på 180°C till en innertemperatur av ca 80°C. Den ska kännas mör då man sticker i den med en potatissticka eller kniv.

 

Skär spetskålen i klyftor. Rosta senapsfrö i en torr stekpanna tills de är gyllene. Mortla dem grovt. Ta hälften och krama ihop med flingsalt i en skål. Ställ åt sidan. Smörj in spetskålen rikligt med senapspulvret och olivolja samt salt. Baka av i ugnen tills de är semimjuka och har din färg.

 

Skär rökt sidfläsk i grova tärningar och stek dem med skivad piri-piri i smör, olja och lite honung. Slå på ett par matskedar vinäger. Puttra ihop till en läcker karamell.

 

När karrén är klar, låt den vila i minst 15 minuter. Mosa under tiden ihop äpplena i skyn från köttet, men ta bort kärnhusen först. Häll upp äppelskyn i en gryta. Tranchera karrén i 1,5 cm tjocka skivor. Strö lite senapssalt på snittytan.

 

Lägg upp spetskålen på ett värmetåligt fat och skeda det karamelliserade sidfläsket ovanpå.

 

Produkter använda i klippet; 

 

 

 

 

 

 

Admin 2019-04-15 09:30

Standardvy | Byt till Mobil vy