VILKET SKAFT?

Västerländskt skaft

Det skaft och handtag som kanske är vanligast för oss svenskar är den västerländska varianten. Den är även vanlig på japanska knivar skall sägas. Det är ett skaft med något smalare rygg och bra tyngd, oftast med rostfria nitar i greppet. Balansgreppet ligger klart längre bak än på knivar med japanska skaft. På de västerländska ligger balanspunkten ungefär i mitten av bolstret. 

Knivar med västerländskt skaft passar dig som gillar att hålla långt fram på skaftet med tumme och pekfinger på bolstret.

 

Japanskt skaft

Japanska skaft, eller orientaliska skaft är inte gjort av någon metall och blir därför lättare än de västerländska. Detta påverkar givetvis också balanspunkten som ligger längre fram på bladet. Detta är att föredra om du gillar att hålla kniven stadigt med hjälp av tumme och pekfinger framme på bladet. Hållar du längre bak, endast på handtaget så kan kniven kännas framtung.

 

Hybrider

Givetvis så finns det många varianter och det finns också en hel del fusioner mellan de västerländska och de japanska skaften. Dessa har ofta en utformning av ett japanskt skaft, men med bolster eller inlägg av metall för att förflytta balanspunkten till önskat resultat.

 

När det gäller material i de olika handtagen så finns det många olika träslag, metall och plastvarianter. Att testa ut sin kniv innan ett inköp rekommenderas varmt.

Standardvy | Byt till Mobil vy