SKÖTSELRÅD STÅLKNIVAR

 

Förvaring

Knivar ska aldrig ligga lösa i en låda eftersom det skadar eggen. Förvara gärna knivarna i ett knivblock eller på en magnetlist. Fördelen med en list är att man tydligt ser vilken kniv man väljer.

 

Användning

1. Välj underlag med omsorg. Skär aldrig direkt på diskbänken. Använd helst en träskärbräda, men plast går också bra. Använd aldrig en skärbräda i marmor.
2. Skär aldrig i ben eller djupfryst mat med en kvalitetskniv. Det kan skada eggen.
3. Ta för vana att alltid diska knivarna under rinnande ljummet vatten när du byter råvaror.
4. När matlagningen är avslutad ska knivarna diskas och torkas torra med en handduk.
5. Låt aldrig en kniv ligga kvar i diskvattnet. Det är en stor skaderisk!

 

Rengöring

Alla knivar, förutom keramiska knivar med plasthandtag, ska diskas för hand av följande anledningar:
1. Maskindiskmedel innehåller slipmedel som påverkar knivarnas skärpa.
2. Maskindiskmedel innehåller salt för att undvika klumpar. Saltet kan ge fula fläckar på kniveggen.
3. Kniveggen kan skadas under diskprogrammet när kniven stöter mot andra bestick i bestickstället.
4. Om kniven ligger på diskstället kan den kraftiga vattenstrålen göra att eggen skadar plasten.
5. Hettan under torkprogrammet kan påverka stålets egenskaper.
6. Det är lätt att skada sig på en kniv som står i en diskmaskin.

 

Lär dig mer om knivslipning här >>

 

Standardvy | Byt till Mobil vy