BRÄNNA IN KOLSTÅLSPANNA PÅ SPISHÄLLEN

 

Notera att instruktionerna nedan gäller vid inbränning av kolstålspanna. Satake Kolstålspannor är redan inbrända vid tillverkningen och behöver ej brännas in innan användning. Dock går det utmärkt att bränna in dessa pannor igen om ni känner att den naturliga non-stickeffekten avtagit. Daglig skötsel av pannan innefattar att man aldrig använder diskmedel. Diska ur pannan med varmt vatten och en mjuk diskborste direkt efter användning.

 

 

INBRÄNNING AV KOLSTÅLSPANNA PÅ SPISHÄLL

 

Diska ur pannan noga och torka den noga, viktigt att inga fläckar finns kvar, likaså ingen vätska. Hetta upp pannan till medelvarm, detta öppnar upp porerna i pannan och dessa ska vi alltså smörja och fylla med olja och bränna in.

 

Olja in den varma pannan med ett riktigt tunt lager rapsolja. Använd en riktigt bra skyddshandske eller en pincett för att inte riskera brännskador.

 

På spisen ser man lätt när det börjar ryka, vilket är bra och viktigt. Gör man processen i ugnen så får man enklare en jämn inbränning, men då syns inte röken lika lätt och därför är det viktigt att veta rykpunkten för just den oljan du använder. Är rykpunkten 200°C så måste ugnen vara något över den temperaturen. Tänk på att handtagen riskerar att missfärgas om de är i ugnen på över 220°C under en längre tid.

 

Rapsoljan rykpunkt är 204°C vilket är viktigt att ha koll på då vi måste lägga oss strax över rykpunkten för inbränning. Använder ni er av en annan olja så se till att ni tar reda på rykpunkten först. Undvik Olivolja och Kokosolja då smakerna är aningen för kraftiga för stekpannan och riskerar att sätta karaktär på maten som sen ska lagas.

 

Sätt plattan på medelvärme och vänta på att det börjar ryka och botten börjar bli lite brun. Torka av den rykande heta pannan med papper. Ta nytt papper och ny olja och smörj åter in pannan och upprepa processen. Bränn in oljan igen tills det ryker. Höj gradvis temperaturen under hela processen. Torka, olja in, hetta upp till rök och torka ur tills pannan har en mörkt bränd inre yta.

 

Se till att arbeta även med sidorna under hela processen. På induktionsspis så blir det svårt att få den naturliga non-stick-effekten ända upp på sidorna. På gasspis är det enklare då du enkelt kan tilta/vinkla pannan så att även sidorna bränns in.

 

Processen kan upprepas när som helst vid behov, då ni tycker att non-stick-effekten börjar avta. Det är därför kolstålspannor är så otroligt uppskattade, de håller väldigt länge, det är naturligt material och ändå får man upplevelsen av riktigt bra non-stick.

 

Standardvy | Byt till Mobil vy