KERAMISKA KNIVAR

Det finns två sorters knivar på den svenska marknaden; stålknivar och keramiska knivar. De keramiska knivarna har funiits sedan 80-talen i Japan och introdecerades i Sverige en bit in på 2000-talet.

 

Undvik keramiska lågprisknivar då dessa sällan har bestående skärpa eller hållbarhet på den nivå som till exempel Kyoceras keramiska knivar har.

 

Fördelen med knivar av keramik är att de är mycket hårdare än stål. De håller därför skärpan längre. Den dag de behöver skärpas går det bra med ett diamantbryne. Ytterligare fördelar med knivar av keramik är att de inte avger smak eller missfärgningar. Sallad och äpplen blir inte bruna, vilket de blir av stålknivar. Det är en reaktion som uppstår mellan syran i råvaran och metallen i kniven.

 

Vid tillverkningen pressas Hi Tech-keramiken ihop med ett tryck av flera tusen ton per kvadratmeter. Samma slitstarka material används bl.a. till bottenplattorna i NASA:s rymdskyttlar och till Ferraris bromsbelägg.

 

Tips: Undvik att skära med keramiska knivar i extra hårda varor som skaldjur, ben, djupfryst etc. Keramiska knivar kan maskindiskas om inte skaftet är av ömtåligt material.

 

 

Se hela vårt utbud av kermaiska knivar här

Standardvy | Byt till Mobil vy