Culimat har en produktserie med stek- och kokkärl i rostfritt stål som tagits fram i samarbete med  Kockarnas Kock Mathias Dahlgren. Varumärket lanserades redan i slutet på
90-talet, men fokus på just rostfria kok- och stekkärl landade inte förrän samarbetet mellan Culimat och Mathias Dahlgren startades upp och lanserades år 2016.

MATHIAS DAHLGREN - KOCKARNAS KOCK

TRIVS BÄST BLAND RÅVAROR & KASTRULLER

En av Sveriges mest meriterade, prisade och hyllade kockar heter Mathias Dahlgren. Han är inte den som syns och hörs mest i media – han trivs bäst i köket, bland människor, kollegor, råvaror och kastruller. 2010 kunde man finna restaurang Matsalen (Grand Hôtel) på 25:e plats på listan av världens bästa restauranger. Några år efter att Matsalen fick sin andra stjärna i Guide Michelin stängde Mathias krogen för att ändra om konceptet och endast erbjuda vegetarisk mat under namnet Rutabaga.

Rutabaga stängdes år 2023 för att ge plats åt Mathias senaste mästerverk - Seafood Gastro.
En av Sveriges absolut mest exklusiva restauranger som slog upp portarna under andra halvan av 2023.

Utöver Seafood Gastro driver Mathias restaurang Matbaren (även den på Grand Hôtel i Stockholm), rågbrödsbageriet Green Rabbit & The Sparrow Hotel Winebar & Bistro
samt Overseas by Mathias Dahlgren på Maldiverna.

 

LADDA HEM HÖGUPPLÖSTA BILDER, FILMER & PDF HÄR
VINNARE AV BOCUSE D'OR

Mathias är den enda svensk som vunnit Bocuse d’Or och har utsetts till Kockarnas Kock hela åtta år. Utöver de restauranger som idag är i full drift så ligger Mathias bakom två av Stockholms riktiga klassiker inom restaurangvärlden - Fredsgatan 12 & Bon Lloc och har även skrivit några riktigt hyllade kokböcker som till exempel böckerna
Bon Lloc, Det naturliga köket, Kokbok för grå dagar och Mat i Sommartid.

I VAD LIGGER PASSIONEN?

“Att konstant söka efter det där bättre sättet att tillreda och förädla en råvara är drivet som finns inombords.
Hur kan vi använda bättre råvaror på ett bättre sätt… Det är frågan jag själv söker svar på dag efter dag, år efter år. “

Grunden till hela suget av den goda doften, smaken och känslan går så långt tillbaka som Mathias kan minnas. Mormors dillkött, kålpuddingen, strömmingslådor och potatismoset med smör och muskotnöt. De gräddade våfflorna och den bakade citronkakan – när man fick slicka vispen eller njuta av den hemmagjorda saften i en gammal sirapsflaska tillsammans med en korvmacka på utflykten.

 

Se bilder från event med Mathias & Culimat på restaurang Rutabaga, Grand Hôtel i Sthlm här

 

CULIMAT - MATHIAS DAHLGREN EDITION

Produkterna är anpassade till sina särskilda användningsområden. De har en tjock stomme och yta i rostfritt stål. Handtagen är bekväma och svetsade av hygieniska skäl. Produkterna fungerar på alla typer av spisar, även induktion, och i ugn. Anpassade för att klara av den tuffa användningen och de påfrestningar som uppstår i restaurangkök, men precis lika användarvänliga för hemmaköket och dessutom till ett riktigt bra pris. Förpackningarna är designade av Essen International och tilldelades Silverägget vid Guldäggsgalan 2017.

 

“Det har tagit ganska många år från första produkten till där vi är idag, men det är för att vi inte har stressat fram ett halvdant resultat. Vi har arbetat noga, testat, låtit våra kockar, vänner och grannar testa och förfinat och förbättrat. Nu är vi där vi vill vara – det närmaste perfektion vi kan komma. 

 

Culimat satt med en väldigt stor kunskap om materialet, men behövde få hjälp med att få fram användarvänligheten och glädjen i produkten.
Jag som levt med en kastrull i ena handen och en stekpanna i den andra i stora delar av mitt liv såg en inspirerande uppgift i att ta den delen av projektet. 

 

Vilken vinkel ska handtaget ha? Hur ska det vara utformat för skönast grepp? Hur höga ska kanterna vara, vilken lutning på en kant, hur tjock botten osv. 
Frågorna är många att reda ut i skapandeprocessen, men när de väl är besvarade så återstår det helt enkelt en jäkligt bra produkt.”

 

STEKPANNOR – Mjukt välvda låga kanter och en tjock botten är grundstommen i Culimats rostfria stekpannor.
Lär dig använda pannan på rätt sätt så är det din bästa vän i köket - perfekt stekyta, hållbar, enkel att rengöra och underbar att arbeta med.

KASTRULLER
– De klassiska kastrullerna finns i ett flertal storlekar med ett greppvänligt handtag och tillhörande lock. Höga raka kanter med tjock botten. 

SAUTEUSER
– Lite som en blandning av både kastrull, traktör och stekpanna. Tjockbottnade med välvda, höga kanter som tillsammans ger ett
stort användningsområde där man till exempel kan sautera en köttbit eller slå en riktigt bra sås. 

 

Standardvy | Byt till Mobil vy