SKÖTSELRÅD STÅLKNIVAR
KNIVVÅRD
Användning
1. Välj underlag med omsorg. Skär aldrig direkt på diskbänken. Använd helst en träskärbräda, men plast går också bra. Använd aldrig en skärbräda i marmor.
2. Skär aldrig i ben eller djupfryst mat med en kvalitetskniv. Det kan skada eggen.
3. Ta för vana att alltid diska knivarna under rinnande ljummet vatten när du byter råvaror.
4. När matlagningen är avslutad ska knivarna diskas och torkas torra med en handduk.
5. Låt aldrig en kniv ligga kvar i diskvattnet. Det är en stor skaderisk!
En kvalitativ kniv ska hanteras med varsamhet. Om du sköter om din kniv så kommer den att hålla i många, många år. Vikingsun svarar på de tre vanligaste frågorna som också är de tre vanligaste misstagen som begås. Hur ska man ta hand om sin kniv för att ge bästa möjliga matlagningsglädje och måltid..?
1. Hur ska jag förvara min kniv?
En magnetisk knivlist på väggen är det absolut bästa sättet att förvara dina knivar. Då får du en bra överblick, de är alltid tillgängliga och de ligger inte och skaver mot varandra. Har ni ingen möjlighet till knivlist så är ett knivblock ett bra alternativ. Knivarna får absolut inte ligga löst i kökslådan utan bladskydd.
2. Hur diskar jag min kniv?
Alla köksknivar ska handdiskas och handtorkas direkt efter användning. Dels är det bäst för knivarnas skärpa och blad, men det är också lättaste och snabbaste sättet då smuts och kladd inte hunnit torka in.
3. Hur håller jag kniven vass?
Det gäller att lära sig de olika begreppen och vad dessa innebär. Ett bryne eller en brynstav slipar inte kniven. Ett bryne används för att räta upp eggen som lägger sig mer och mer efter användande. Brynstaven ställer eggen rak och kniven upplevs då som vass igen. Att bryna är alltså snarare dagligt underhåll.
När väl eggen tar skada eller helt enkelt brutits av så ska knivarna slipas. Det gör man absolut bäst på japanska våtstenar. På Vikingsun.se kan man lära sig hur man slipar knivar på våtsten. Det är inte så svårt som det ser ut och det är väldigt roligt att bemästra denna uråldriga teknik.
Ett annat mycket bra sätt är den suveräna slipen Shāpu.
Satake har också Spash & Go-stenar. De behöver inte blötläggas så det går lite fortare i förberedandet;
Sist men inte minst vill vi tipsa er om att strigla era knivar. Vanligtvis görs det på en läderstrigel som barberaren i en gammal westernfilm, men det går bra att använda en vanlig kökshandduk. Spänn ut handduken på skärbrädan och dra sedan kniven med eggen ”bakåt” som om ni försöker skrapa loss ludd från handduken. Gör likadant på knivens båda sidor. Detta är ett bra sätt att räta eggen och polera den. Då får ni en riktigt fin toppskärpa på endast några sekunder, förutsatt att ni har underhållit kniven korrekt enligt ovan.