Gastrobrännare från Culimat Mathias Dahlgren Edition.
Denna eleganta brännare är mer än bara ett verktyg i kökslådan – den är ett stilfullt redskap som du med stolthet kan visa upp på bordet eller hyllan. Tillverkad med en konformad bas av rostfritt stål, prydd med en lasergraverad logo. Tyngden i produkten talar för dess överlägsna kvalitet och hållbarhet, vilket gör den till ett perfekt tillskott i alla kök.
Oavsett om du använder den för att karamellisera råsocker på en crème brûlée, grilla grönsaker eller skapa en krispig yta på kött, levererar denna brännare perfekta resultat varje gång.
Mathias Dahlgren, namnet bakom detta exklusiva varumärke, är en av Sveriges mest hyllade och innovativa kockar. Den enda svensken som någonsin utsetts till världens bästa kock i Bocuse d'Or. Med flera lyxkrogar runt om i världen och nyligen tilldelad ytterligare en Michelin-stjärna, är Mathias Dahlgrens namn synonymt med kulinarisk excellens.
En hälsing från Mathias
En handsalamander eller en gastrobrännare är ett användbart verktyg i både i det professionella köket både när man gör desserter och lagar annan mat hemma. Perfekt till att bränna av ett karamelliserat täcke av socker på en Creme brûlée eller när man hastigt vill bränna av tex maräng på en citron och marängtårta. Personligen använder jag gärna en brännare när jag vill ge en yta eller tillaga en råvara som vinner på extremt kort tillagningsmetod. Det vill säga att man uppnår en lagad yta och en smak på ytan utan att råvaran blir genomlagad och bibehåller sin fräschör och delvis råa kärna. Bläckfisk, räkor, havskräftstjärtar, tunna skivor av tonfisk, laxfiskar men även grönsaker som tex grön sparris eller gurka.
TATAKI PÅ LAX & GURKA
MED SOJAMAJONÄS, LIME & FURIKAKE
Recept för 4 portioner
200 gr lax loin ex Salma
2 dm gurka
Lite olivolja
150 gr majonäs
3 msk japansk soja
2 st lime, sköljd
4 tsk furikake
Flingsalt
Svartpeppar i kvarn
Pensla laxfilén med lite olja. Skala gurkan med potatisskalare.
Bränn hastigt av både fisken och gurkan med så det får yta runt om. Skiva därefter fisken och gurkan i tunna skivor.
Blanda majonäsen och sojan. Stryk ut sojamajonäsen över botten på 4 kalla tallrikar. Fördela fisk och gurkskivor över. Raspa över limeskal.
Krydda med flingsalt och nymald svartpeppar. Strö över furikake. Halvera limen och pressa över tallrikarna. Peppra från kvarn.
Lycka till i köket !
/ Mathias
Påfyllning av gas
Använd endast högkvalitativ butangas anpassad för ändamålet.Kontrollera att gasreglaget på brännaren är avstängt innan påfylllning. Håll brännaren och gasflaskan uppochned vid gasfyllning.
Placera gasflaskan munstycke på brännarens påfyllningsventil och tryck till några sekunder. Upprepa 2 – 3 gånger.
Var noggrann med att hålla både brännare och gasflaska rakt så att gasen inte läcker ut på sidorna.
Användning
Vrid gasreglaget motsols ca 2/3 av en cirkel. Gasen blåses ut ur munstycket med ett ”väsande” ljud, tryck på tändknappen för att tända brännarens flamma. Justera flammans storlek genom att vrida gasreglaget antingen vänster (+) eller höger (-). Rekommenderad längd på flamman är ca 2 cm för att undvika slöseri med gas eller ostabil flamma.