HemKöksknivar

Köksknivar

Att arbeta med en bra kniv gör matlagningsprocessen betydligt snabbare och enklare. En bra kökskniv är kockens bästa vän, men även i privata hem blir professionella köksknivar en allt vanligare syn.

Det finns knivar för olika användningsområden och råvaror – ostknivar, trancherknivar, skalknivar, urbeningsknivar, brödknivar mm.

En bra bas bör bestå av 4 st olika knivar: kockkniv, brödkniv, filékniv samt en skalkniv.

Det är viktigt att kniven är anpassad efter den typ av matlagning den ska användas för, oftast kan det vara en bra ide att köpa flera olika köksknivar.

köksknivar-vikingsun

I följande avsnitt får du information om vad du bör ha i åtanke innan du köper en kniv.

  • En kniv ska ligga bra handen, skära med precision och ha ett vasst blad. Tänk på att handtaget bör vara anpassat efter din hands storlek för att få bästa grepp och precision när du arbetar med kniven.
  • Om du är ute efter en kökskniv med ett brett användningsområde är det en bra idé att köpa en mångsidig kockkniv.
  • Keramiska köksknivar är väldigt hårda och behöver inte slipas lika ofta som en kniv av stål. Trots att de keramiska knivarna är hårda bör du undvika att skära i ben eller djupfrysta råvaror. Keramiska knivar kan  diskas i diskmaskinen.
  • Stålknivar är mer tåliga och flexibla än keramiska köksknivar. Stålknivar ska inte diskas i maskin då de snabbt förlorar skärpan. En stålkniv som har blivit slö bör lämnas in för slipning. Mjukare stål är lättare att vässa än hårt stål.
  • Handtag i trä, stål eller plast? Runt eller kantigt? Testa dig fram och välj det som känns bäst för just din hand.
  • Europeisk eller japansk slipning? De japanska knivarna är kända för sin skärpa och har normalt sett ett hårdare stål och kan slipas i en snävare vinkel än europeiska knivar. Europeiska knivar är mjukare och därmed lättare att vässa. Knivarnas olika slipvinklar beror på hårdhetsgraden hos stålet.

Som du säkert märker kommer du att ställas inför flera val då du ska köpa en kniv. Det viktigaste är att kniven känns bra i handen och att du får ett stadigt grepp.

Valet mellan stål eller keramiska knivar beror på hur mycket tid du är villig att lägga på underhåll av kniven. Som nämnt tidigare kräver en stålkniv mer underhåll än en keramisk kniv.
Vi har ett stort utbud av köksknivar i flera olika prisklasser och utföranden.

I menyn hittar du en lista över våra återförsäljare runtom i Sverige.

medicin för bältros smärta köpa viagra mirakel diet piller på dr oz köpa cialis gratis drug rehab houston