HemBlogg

Blogg

Sedan några månader tillbaka har det jobbats hårt med en ny produkt hos Vikingsun & Satake. Frederik Zäll designar den kommande läckerbiten med både yxa, hammare och hackfunktion. Ett otroligt stort habegär har redan krupit fram hos oss alla på kontoret, det bådar gott! :-)

Vikingsun yxa satake

Anmäl er mer än gärna som prenumeranter på vårt mycket uppskattade webmagasin så kommer ni få all information gällande våra kommande och befintliga produkter, men även en hel del spännande läsning om matkultur, japansk kultur och en massor av annat som inspirerar i både kök och liv!

Läs våra tidigare utgåvor av webmagasinet och anmäl er här>>

 

 

Grattis till Victor Gerdelius som vunnit de tre Zanmai-knivarna!

competition

Stort tack för alla deltagande, på grund av det otroligt fina priset och våra goda läsares entusiasm så har vi haft väldigt många deltagare i tävlingen och det värmer så klart.

Tack!

2

Den 4e februari är vårens första dag enligt japansk tradition. Detta trots att februari är den näst kallaste månaden i Japan. Det brukar dock vara soligt, torrt och väldigt få regndagar. Kvällen före vårens första dag så ska djävlarna skrämmas ur husen med hjälp av rostade sesambönor som kastas mot djävlarna. Denna tradition kallas för Setsubun.

Läs februari månads webmagasin här, fyllt av inspiration, matlagningstips, intressanta artiklar och funderingar kring mat och japansk kultur.

Vikingsun Webmag Februari

Trevlig läsning vänner. För att prenumerera och läsa tidigare utgåvor av detta kulinariska webmagasin, klicka här>>

krogveckanFoto: Grill

Förra året slog Krogveckan alla rekord – och 2017 väntas intresset bli ännu större. Under två veckor serverar 117 Stockholmsrestauranger specialkombinerade tvårättersmenyer.

För åttonde året i rad avslutas den magraste månaden traditionsenligt – ”Krogveckan” varar dock i hela två veckor. Mellan den 27 januari och 12 februari lockas gästerna med specialkombinerade tvårättersmenyer som kostar 200 eller 300 kronor.

Allt Om Stockholm skriver om evenemanget, läs deras artikel här>>

Smakligt tycker vi!

 

Taco förutspås att bli årets mattrend 2017. Frederik Zäll var på plats i TV4 Nyhetsmorgon och lagade upp just dessa trendiga ting för några dagar sedan. Vi delar gladeligen receptet här.

Wheat-Tortillas-FZ

WHEAT TORTILLAS

10 st små

5 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ dl rapsolja
1 tsk bakpulver
1,25 dl varmt vatten

Sikta mjöl, salt och bakpulver i en stor bunke. Slå på oljan och blanda med fingrarna till en smulig deg. Slå på vattnet och knåda till en kladdig deg.

Slå in i plastfolie och låt vila 30 minuter.

Dela degen i 10 lika stora delar och rulla dem till fina bollar. Täck över dem med en fuktig duk. Mjöla ett bord väl och kavla ut bollarna till 5 – 6 mm tjocka rundlar. De behöver absolut inte vara helt runda och perfekta!

Hetta upp en gjutjärnspanna utan smör eller matfett, låt den gå på medeltemperatur. Stek sedan tortillas i cirka 30 sekunder per sida. Den ska inte få hel och jämn färg, men några mörkare prickar här och där ska det bli. De skall fortfarande vara ljusa i grunden.

Rulla ihop tortillan till en fin rulle och rulla in den i en fuktig handduk. Fortsätt med nästa tills alla tortillas är klara.

Hasltrad-tonfisk-FZ

GRIDDLED TUNA

600 g MSC-märkt färsk tonfisk
Rapsolja
Lime
Mald koriander
Havssalt och rosépeppar

Mortla en rejäl nypa havssalt, rosépeppar och mald koriander till en härligt doftande kryddblandning. Pudra fiskfiléerna runt om och klappa in kryddorna så att de fastnar.

Precis innan servering, hetta upp lite rapsolja i en gjutjärnspanna till riktigt hög värme och halstra tonfisken hårt, men mycket hastigt, cirka 20 – 30 sekunder per sida. Jag vill ha min tonfisk helt röd i mitten.

Fyll era tacos med krispiga grönsaker som strimlad rödkål, vitkål, spetskål, tomat, gurka och goda majonnäser, krämer eller röror. Delikat!

Vill ni se klippet från TV4 så finner ni det här>>

fz tv4

Ni har väl inte missat vårt senaste nummer av Vikingsun Webmagasin? Om så, oroa ej – ni finner det här!

gott nytt

Antingen så klickar ni på bilden ovan eller så följer ni denna länk för att läsa magasinet.

För att prenumerera på vårt magasin helt gratis så klickar ni här>> Väl framme så är det bara att fylla i er mailadress och så får ni inspiration och kunskap direkt till er en gång per månad.

God fortsättning säger vi! Nu kör vi!

 

För att säga God Jul så delar vi glatt med oss av Frederik Zälls recept från Nyhetsmorgon i lördags då han lagade upp kalkonbröst med gravy och baconmarmelad. Riktigt fint!

Må det väl smaka, god jul!

GRIDDLED TURKEY BREAST
Christmas Gravy, Bacon Marmalade (separat inlägg), Roast Potatoes & Crispy Greens

4 portioner

700 g kalkonbröst
700 g potatis, med skal, nykokt
100 g haricots vert
100 g sugar snaps
100 g savojkål, sköljd och strimlad
1 klyfta vitlök
Smör
Salt & svartpeppar
Färska örter (tex timjan, persilja)
Körsbärstomater
Gravy:
4 schalottenlökar
2 dl Jack Daniel’s
0,75 dl rödvinsvinäger
3 dl kycklingbuljong
4 klyftor vitlök
Färsk timjan
Salt och svartpeppar
5 pepparkakor
Smör

Rimma kalkonbrösten i 2 timmar, cirka 2 msk salt per liter vatten. Häll av och krydda lätt med ytterligare lite salt och svartpeppar.

Sätt ugnen på 100°C. Hetta upp en stekpanna med smör och bränn på kalkonen till fin färg runt om. Lägg över filéerna i en ugnsform och baka av till en innertemperatur på 70°C. Därefter ska de vila i 10 minuter i folie innan de skärs i tjocka skivor.

Under tiden, finhacka schalottenlök och blondera i smör tillsammans med krossade vitlöksklyftor. Vispa i Jack Daniel’s, vinäger, buljong och krossade pepparkakor. Tillsätt hela kvistar timjan och koka upp. Låt sjuda på låg värme i 30 minuter. Sila, smaka av och red eventuellt av med maizena. (Tycker själv inte det är helt nödvändigt, låt gärna såsen sjuda till lagom konsistens istället om tid finns.)

Hetta upp rejält med smör i en stor stekpanna tillsammans med en halv krossad vitlöksklyfta och bryn potatisarna runt om. Salta och peppra väl. Håll varma i ugnen i en serveringsskål.

I samma gryta, tillsätt mer smör och den andra halva krossade vitlöksklyftan och bryn det gröna. Håll varmt i ugnen. Montera på varma tallrikar, gravy, grönsaker, skivat kalkonbröst och en klick baconmarmelad. Garnera med färska örter och körsbärstomater.

Jimmy Stening från Grillmästarna på den kära televisionen delar med sig av lite julklappstips i tidningen Vildmarken. Fina tips tycker vi!

Vildmarken julklapp

Läs gärna hela numret av tidningen om ni har intresse för jakt och vildmark, men även om ni har intresse av matlagning.

Tidningen finner ni som PDF här>>

Missa inte heller vår tävling där ni kan vinna fantastiska Zanmai-knivar. Svara på frågorna i tävlingen och prenumerera på vårt webmagasin. Läs om det hela här>>

God Lucia vänner!

 

Juuni Gatsu – December i Japan. Temat för månadens webmagasin! Ni finner det via länken här>>

För att se vårt arkiv av tidigare webmagasin samt fylla i er mailadress för att prenumerera på vårt gratis magasin, vänligen ta en titt här>>

december

 

vulkanus qrMänniskan har alltid sökt efter sätt att fullända sina instrument och verktyg. Vare sig det rör sig om sten, brons eller dagens högsta kvalitet av rostfritt stål, har vässade knivar alltid varit ett oumbärligt verktyg. Idag tar VULKANUS® knivslipar denna strävan till den högsta nivån.

professional_packing_web

  • Slipa och bryn stålknivar på en och samma gång.
  • Ger vassa blad, även för tandade knivar.
  • Enkel att använda, alla klarar av det.
  • Skadar inte knivens blad.
  • Vulkanus knivslip anpassar slipvinkeln efter er kniv.
  • Kan diskas i diskmaskin.

Vi har slipen i två olika modeller;

Vulkanus Classic

Vulkanus Professional

medicin för bältros smärta köpa viagra mirakel diet piller på dr oz köpa cialis gratis drug rehab houston